Gå direkt till sidans innehåll

Västerås stadVästeråsbarometern

Inköp av ekologiska livsmedel

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen
ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC. Livsmedelsinköpen omfattar Västerås stads skolor, förskolor, äldreboenden och övriga verksamheter som handlar livsmedel på stadens livsmedelsavtal.

Nationellt inriktningsmål
Regeringens inriktningsmål är att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Andel av totala inköpskostnaden för livsmedel som avser ekologiska livsmedel

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Alla kommuner (ovägt medel)

2010

10,2

1

Alla kommuner (ovägt medel)

2011

14,0

2

Alla kommuner (ovägt medel)

2012

17,0

3

Alla kommuner (ovägt medel)

2013

17,9

4

Alla kommuner (ovägt medel)

2014

21,7

5

Alla kommuner (ovägt medel)

2015

24,8

6

Alla kommuner (ovägt medel)

2016

27,3

7

Alla kommuner (ovägt medel)

2017

29,2

8

Alla kommuner (ovägt medel)

2018

30,4

9

Alla kommuner (ovägt medel)

2019

30,3

10

Alla kommuner (ovägt medel)

2020

29,3

Datakälla: Ekomatcentrum via Kolada

Kommentar

Västerås stads mål i den strategiska planen var 50 % ekologiska livsmedel 2015. Projektet "Framtidens mat" är ett framgångskoncept som bidragit till en generell ökning av resultatet där enheter i projektet har uppnått resultat över 60 %. Utvecklingen förväntas fortsätta vara positiv.

Ansvarig organisation
Kontakt
Sidan senast uppdaterad: 2022-08-31
Indikator SDG.12.4